02 Syksyn sienisato ja makumuistot

Syyssateet toivat sienisadon metsiin. Sienet ovat oivallisia eri ravintoaineiden lähteitä, niissä on runsaasti D-vitamiinia ja kuituja ja ne sisältävät proteiinia. Sienillä on myös todettu terveysvaikutuksia: ne alentavat kolestrolia ja ehkäisevät diabetesta, muistisairautta sekä matala-asteista tulehdusta. Sienistä saa myös mukavia makumuistoja kielelle.

Kannattaa poimia vain ne sienet, jotka varmasti tunnistaa. Sienten erilaiset käsittelyt on myös hyvä muistaa. Rouskuja on keitettävä väljässä vedessä 10 minuuttia ennen käyttöä ja säilömistä. Keittoaika lasketaan siitä, kun koko massa alkaa kiehua. Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan kylmässä, juoksevassa vedessä. Keitinvesi kaadetaan pois.

Sienistä voi loihtia mitä erilaisempia ruokia. Sienilajin maku antaa viitteitä siihen, minkä tyyppiseen ruokaan ne sopivat. Miedon makuiset sienet, kuten lampaankääpä, herkkutatti ja keltavahvero eli kanttarelli, sopivat ruuaksi sellaisenaan ja esimerkiksi munakkaaseen sekä risottoon. Voimakkaan makuiset sienet, kuten suppilovahvero ja rouskut sopivat kastikkeisiin, keittoon ja piiraisiin. Suolasieniä valmistetaan keitetyistä rouskuista ja perinteinen sienisalaatti saadaan perinteistä suolasienistä.

Kaikkien vatsalle sienet eivät sovi niiden sisältämän sienisokerin eli trehaloosin takia. Jos sieniaterian jälkeen saa vatsavaivoja, syynä voi olla sienisokeri, joka ei pilkkoudu vatsassa trehaloosi-entsyymin puutteen takia. Jos trehaloosi-intoleranssi vaivaa, kannattaa jättää sieniruuat pois ruokavaliosta. (Lähteet Luke, Martat)

Sieniretken voi tehdä torille ja makumuistoja herätellä sieniruuan parissa Hulmuan kanssa.

Suppilovahverot /kuva Petri Riikonen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *